HTML

Fontos!

A jelöltek listája
Hol lehet szavazni?
Választási időszak: április 15-26.
Szavazatösszesítés: április 29-30.

Impresszum

A blogot a Hallgatói Hálózat ELTE BTK tagjai szerkesztik, akik kiemelten fontosnak tartják, hogy minél több diák éljen hallgatói jogaival, vegyen részt jelöltként és szavazóként a választásokon.

A demokrácia kicsiben kezdődik, kezdjük el most!

hallgatoihalozat.eltebtk@gmail.com

HaHa ELTE BTK

Kirekesztő kampány a Történeti Intézetben

2013.04.16. 18:00 HaHa ELTE BTK

Nem csak gyanús, hanem tudható, hogy a Választás az ELTE BTK-n 2013. április Facebook-oldal a jelenlegi HÖK-ösök kampánya azért, hogy megőrizhessék pozícióikat. Csupán egyes jelölteket tesznek fel a hivatalosnak tűnő plakátokra, másokat kihagynak. Nem meglepő módon a Történeti Intézetben például az egyik ilyen kihagyott jelölt plakátján szót emel a listázás ellen és egy átlátható HÖK-ért. Felmerül a kérdés: kik akarják valóban képviselni a hallgatókat és kik azok, akik csak a hatalmukat akarják megőrizni?

Az ELTE BTK Történeti Intézetéhez tartozó választási körzetben 12 BA-s hallgató jelöltette magát a választásokon, ebből a 10 legtöbb szavazatot kapó jelölt lehet SzHÉK-es, és előreláthatólag 5 főt delegálhatnak a küldöttgyűlésbe. Tehát a SzHÉK-ben csupán két mandátum sorsáról dönt most a szavazás. A hivatalosnak tűnő választási plakáton csak 10 arc és név jelent meg, közülük 7-en jelenleg is a történelem SzHÉK tagjai.

Szerencsére az egyik lehagyott jelölt készített saját plakátot, amin - a másik plakáttal ellentétben - nem csupán nevek szerepelnek, hanem egy jelölttől elvárható módon közzé is teszi, hogy hogyan és miért akar HÖK-ösként dolgozni. Petrőcz Jordán Olivér többek közt azt írja, hogy „azon leszek, hogy a HÖK és a történelem szak a lehető legjobban működjön, hibáit kijavítsa. Ne készülhessen semmilyen kirekesztő és megalázó lista (akár volt, akár nem)”, valamint hogy „azt szeretném, hogy legyen a BTK HÖK hatékony, hasznos, átlátható és sikeres”.

A jelenlegi történelem szakos HÖK-ösöknek  és még három új jelöltnek – láthatóan nem érdeke, hogy Petrőcz Jordán Olivér jelöltségének ténye és programja is akkora nyilvánosságot kapjon, mint az ő jelöltségük és  sajnos  nem létező programjuk. Felmerül a kérdés, hogy ha az egyetlen jelölt, aki a listabotrányt kiemelten kezeli a kampányában, ki van közösítve, akkor mit képvisel a többi jelölt, akik erről nem beszélnek? Kérdés, hogy az egyetemi választópolgárok mi alapján adják le szavazataikat, hogyan tudnak jólinformált döntést hozni, ha csupán nevek szerepelnek egy plakáton? Kit, mire és mi alapján választunk? (A történelem-levéltár-muzeológia választási körzetben egyébként már 36%-os a részvételi arány.) Sajnos a hivatalos választási oldalon még mindig csak Eötvös Loránd bemutatkozása olvasható.

A Hallgatói Hálózat ELTE BTK kiemelten fontosnak tartja, hogy a szakos hallgatói érdekképviselők megválasztása valódi programok alapján történjen. Hogy az egyetemi polgárok tudják, hogy ki miként akarja képviselni az érdekeiket. Hogy ne a hatalomért, hanem a hallgatókért és a valódi hallgatói érdekképviseleti munka szándékával induljanak a választásokon a jelöltek. Hogy a kar becsületén esett foltot ne elkendőzzük, hanem a kiváltó okokat kezeljük és megváltoztassuk a visszaélésre lehetőséget adó szabályokat.

Te is tudsz olyan jelöltről, akit kiközösítettek? Láttál olyan plakátot, ami hivatalosnak tűnt, de némelyeket lehagytak róla? Véleményed van a jelenlegi működéséről, szabályairól a HÖK-nek? Írj nekünk!

Petrőcz Jordán Olivér plakátja (forrás):

petrocz-jordan-oliver-toriszak-plakat-s.jpg

A 10 jelölt (akik közül 7-en jelenleg is SzHÉK-esek) plakátja a hivatalosnak tűnő Facebook-oldalról (forrás):

toriszak-10-es-plakat.jpg

Update: Cikkünk megjelenése után fél nappal, szerdán reggel 8-kor kikerült a hivatalosnak tűnő választási oldalra Petrőcz Jordán Olivér plakátja is. Azonban az oldalról még mindig sokan lemaradnak, ahogy egy komment is jelzi jelenleg: „Ezt az oldalt ki készíti? Postolnám a saját anyagomat, de nem engedi.”

Update 2: A Választási Bizottság állásfoglalást adott ki, mely szerint a megtévesztő nevű „Választás az ELTE BTK-n 2013. április” Facebook-oldal nem a választás hivatalos oldala. Lassan a helyükre kerülnek a dolgok.

14 komment · 1 trackback

Címkék: kampany

A bejegyzés trackback címe:

https://tevagyahok.blog.hu/api/trackback/id/tr435229870

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.17. 11:13:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2013.04.17. 09:12:06

ez a jordán poszter nagyon kemény :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.04.17. 10:14:28

Szép kis felhozatal, másra nem lehet szavazni?

2013.04.17. 11:33:37

Én ezt az egészet nem értem. Mióta csak léteznek, a hökök mindig is csupán klikkesedett umbuldák, pénzsüllyesztők, feketéző társaságok voltak. Mi az értelme annak, hogy hatalmat, fizetést, döntési jogot adnak huszonkevés éves hülyegyerekeknek? Az egész hök rendszer hibás elgondolás, én azonnal feloszlatnám az összeset, a tanulók tanuljanak, a gazdasági, szociális, szakmai, szervezési dolgokat pedig intézzék releváns tapasztalattal rendelkező alkalmazottak, bértáblás pénzért, átláthatóan, ne mutyialapon. Ostoba, rossz rendszer, tűzre vele.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.17. 11:39:27

@shitgun: csak jelzem, ha jól tudom a parlamentben is vannak jelenleg is "huszonkevés éves hülyegyerekek". ;)

Fullánkos Algol 2013.04.17. 11:44:45

Az update-ből is látszik, hogy a '85-'95 közötti zombi diktatúrageneráció csak a kényszer nyelvén ért, és nem szereti a fényt - tisztelet a ritka kivételnek.

willdataa 2013.04.17. 12:16:34

A csávó enyhén Jordán-pozitívnak néz ki...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.17. 12:50:06

10 helyre 12 jelölt? Nevetséges. Hozhatnának egy olyan szabályt, hogy a képviseletbe nem kerülhet be több ember, mint a jelöltek fele. Vagyis ha 12-en jelöltetik magukat, akkor 6 fős lesz a képviselet. Ha 16-an, akkor 8 fős. Persze jelen formájában az egész HÖK egy baromság, az egyetemi élet rákfenéje, meg kellene szüntetni.

ffonix 2013.04.17. 12:51:43

Az nem kirekesztő, h a srác plakátja 3x akkora itt, mint a többi 10 emberé? :D

willdataa 2013.04.17. 12:58:35

Valakiket zavar a gójok létszámarányos képviselete...

/X (törölt) 2013.04.17. 12:59:28

micsoda arcberendezések ... le van ez zsírozva előre ...

döcmöc 2013.04.17. 23:25:52

@/X: nem értem, mi a gond az arcberendezésekkel?

döcmöc 2013.04.17. 23:29:52

egyébként Olivér plakátjai már a cikket megelőzően is kint voltak az épület több pontján, saját szememmel láttam és ezért nem is értem milyen kirekesztésről van szó. Amikor engem kérdeztek, hogy szavaztam-e már és hogy tudom-e miről szól 20 percig mondták miről döntök és egy negatív érv nem volt Olivér ellen. Azt mondták arra szavazok, akit érdemesnek találok a feladatra, olvassam el a szövegeket és kérdezzek nyugodtan. Az már csak Olivér hibája, hogy ő nincs ott és nem tudok tőle személyesen is kérdezni...

Snoddy Spencer 2013.04.19. 23:17:22

Csak én nem értem h miért baj az, ha valakik közösen kampányolnak??:D
egyébként meg a hitgyülis srácnak nem hinném h túl sok esélye van, legalábbis elég betegnek kell lenni ahhoz h egy ilyen plakát meggyőzzön bárkit is:D
süti beállítások módosítása