HTML

Fontos!

A jelöltek listája
Hol lehet szavazni?
Választási időszak: április 15-26.
Szavazatösszesítés: április 29-30.

Impresszum

A blogot a Hallgatói Hálózat ELTE BTK tagjai szerkesztik, akik kiemelten fontosnak tartják, hogy minél több diák éljen hallgatói jogaival, vegyen részt jelöltként és szavazóként a választásokon.

A demokrácia kicsiben kezdődik, kezdjük el most!

hallgatoihalozat.eltebtk@gmail.com

HaHa ELTE BTK

Átláthatóság és hallgatói ellenőrzés

2013.04.11. 14:16 HaHa ELTE BTK

A HÖK a bölcsészhallgatókért van, működése legyen nyilvános, átlátható és bírálható!

Mivel a HÖK az egyetemi polgárok közösségének pénzével gazdálkodik, működését abból finanszírozza, nem kérdés, hogy a hallgatói önkormányzati képviselők minden tevékenységének - így gazdasági tevékenységüknek is - elengedhetetlen feltétele a nyilvánosság és az ellenőrizhetőség. Fontosnak tartjuk, hogy a HÖK a döntéshozatal nyilvános eseményeiről előzetesen és utólag is tájékoztasson minden érintettet, és a rá bízott minden fillérrel számoljon el az egyetemi hallgatók felé.

Egyetemi éveink alatt sajnálattal tapasztaltuk, hogy a BTK HÖK saját Alapszabálya szerint nyilvános Közgyűléseinek helyszínéről, időpontjáról és napirendjéről nem tájékoztatja a hallgatókat, az ott meghozott döntések is csak jelentős késéssel vagy egyáltalán nem érhetők el a HÖK honlapján. 2012 tavaszán például a kari HÖK-elnök választás eredményét és lefolyását tartalmazó dokumentumokat is csak az irodában lehetett elolvasni, a HÖK képviselői azokat többszöri kérésünk ellenére sem tették elektronikusan hozzáférhetővé. A HÖK költségvetése, gazdálkodása nem átlátható, arról a honlapon elérhető beszámolókban alig-alig található információ. Beszédes, hogy az ELTE ÁJK HÖK pontos gazdálkodására vonatkozó közérdekből nyilvános adatok kiadása jelenleg bírósági szakaszban van, a BTK-n tudtunkkal ezek nyilvánossá tételére kísérlet sem történt. Véleményünk szerint nyilvános, a juttatások összegét is tartalmazó beszámolásra kellene kötelezni a Hallgatói Önkormányzat minden választott tagját, és azokat a hallgatókat, akik munkajellegű tevékenységükért hallgatói jutalomban vagy közéleti ösztöndíjban részesülnek. A HÖK működési költségvetését és annak tervezetét is minden hallgatóhoz el kellene juttatni, a hallgatók véleményét, preferenciáit a végleges költségvetés kialakításakor figyelembe kellene venni.

A Hallgatói Önkormányzat átlátható működésének fontos biztosítéka lehet a hallgatói média. Ezért fontos, hogy a közpénzből működő - így közszolgálati - kari lap szerkesztőit az eddigi gyakorlattal szemben nyilvános pályázat és világos kritériumok alapján válassza ki a HÖK, a főszerkesztő munkája felett pedig ezentúl csak törvényességi felügyeletet gyakorolhasson.

Az Alapelvek” sorozatban azokról a témákról írjuk le a Hallgatói Hálózat ELTE BTK tagjainak véleményét, melyek fontos pontként merültek föl a HÖK-ről szóló nyilvános fórumokon, beszélgetéseken az elmúlt hónapokban, s melyekről saját tapasztalatunk van az elmúlt évekből.

A jelöltektől és jövőbeni képviselőktől azt várjuk, fejtsék ki álláspontjukat az itt felmerülő kérdésekről, hogy az egyetemi választópolgárok tudják, mire szavaznak, kit választanak. Véleményed van? Kommentálj! Írj! hallgatoihalozat.eltebtk@gmail.com

Szólj hozzá!

Címkék: alapelvek

A bejegyzés trackback címe:

https://tevagyahok.blog.hu/api/trackback/id/tr635216882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.