HTML

Fontos!

A jelöltek listája
Hol lehet szavazni?
Választási időszak: április 15-26.
Szavazatösszesítés: április 29-30.

Impresszum

A blogot a Hallgatói Hálózat ELTE BTK tagjai szerkesztik, akik kiemelten fontosnak tartják, hogy minél több diák éljen hallgatói jogaival, vegyen részt jelöltként és szavazóként a választásokon.

A demokrácia kicsiben kezdődik, kezdjük el most!

hallgatoihalozat.eltebtk@gmail.com

HaHa ELTE BTK

Hallgatók közt cinkes, aki néma

2013.04.16. 11:36 HaHa ELTE BTK

Nem tudom, hogy járt-e más is úgy, mint én, de nem árt ellenőrizni a tanulmányi ösztöndíj összegét a Neptunban. Nekem törölték a következő 3 hónapot, és kivettek egy kisebb összeget.

Sokáig tűnődtem azon, meddig lehet csendben, lehajtott fejjel tűrni, és folytatni a munkát. Művelni a tudományt, nem törődve azzal, hogy egyre biztosabban látszik, nincs jövője, hogy a kezemben tartott munkáim csak felesleges, haszontalan játszadozások a közvélemény és a politika szemében. Egyre biztosabbá vált bennem: feleslegesnek éreznek. Fogtam a fejem, amiért nem mentem informatikusnak, hogy most egész nyugodtan megpattanhatnék innét, mert nem a magyar kultúrához és nyelvhez kötődne minden, ami kikerül a kezem alól.

Aztán kirúgták a legjobb professzorokat az egyetemről. A dékán kedvesen, sajnálkozva, de egyértelműen elutasította a több száz hallgató által aláírt petíciónkat a professzorok megóvására, mondván, hogy ő mindent megtesz, de sajnos az anyagi helyzet miatt kénytelen a legkisebb rosszat választani.

Nem a dékán, és nem a rektor a végső okai mindennek. Évek óta tart a felsőoktatás leépítése, a válság, az általános országos gazdasági recesszió ezen a ponton is megteszi a hatását, mint a kultúrán, vagy a szociális segélyek rendszerén.

Legújabban már a mi zsebünk sincsen biztonságban. Az ösztöndíjak, amikért előző félévben megdolgoztunk egyik percről a másikra csökkentek le. Mi lesz a következő, hogy a szociális ösztöndíjak is megszűnnek és már nem csak a jövő diákjainak kell önmaguk kilátástalan hitelbe verése helyett inkább nem egyetemre menni, hanem már akik itt vagyunk is kénytelenek leszünk abbahagyni? Jól látszik már, hogy téves a hozzáállás miszerint én nem akarok ellenkezni, mert engem úgysem érint. Alapvetően sem illik egy felnőtt egyetemistához ez a mások iránti szenvtelenség, de most a saját bőrén érezve mindenkinek rá kell döbbennie, szükség van rá, hogy megtegyük, amit tudunk, felszólaljunk, ha kell. Mert már nem lehetünk biztosak semmiben, folyton harcolni kell a jövőnkért.

Nem is beszélnék hosszasan arról a morális válságról, ami éppen azt a kört övezi, ami eddig a BTK HÖK volt, és ami tétlenül nézte végig, hogy az egyetem alól, a MI egyetemünk alól kiveszik a talajt. És amikor egyes, bátrabb tanárok úgy gondolták, hogy itt az ideje, hogy engedjenek teret olyan párbeszédnek, ami ezeket a problémákat felveti, akkor nemhogy melléjük állt volna, de annak a HÖK-nek az elnöke feljelentette a tanárokat, és mindent megtett, hogy a párbeszédek ne jöhessenek létre.

Én biztos vagyok benne, hogy értékes, amit itt a BTK-n csinálunk. És egy normális Magyarországon fel sem merülne, hogy egy ilyen intézményt a működésképtelenség szélére sodorjanak elégtelen kormányzati tevékenységgel. Egy normális egyetemen pedig fel sem merülne, hogy a HÖK köreiben vallása, kisebbséghez való tartozása, Facebook-profilja alapján különböztessék meg egymást az emberek, ahogy az sem hogy a tanárok ajtajára zsidózó matricákat ragasszanak.

Azt mondom, hogy már régen túlléptünk a tűréshatárokon. Hogy már az egyetem sem bír több elvonást. A köztünk lévő problémák pedig nem tűrnek több csendet és nem engedhetjük meg magunknak mi sem a hallgatást. Ezért azt mondom: hallgatók közt cinkes, aki néma. Szólaljon meg mindenki, aki eddig hallgatott. Ne tűrjük némán, hogy lebontják a fejünk fölül a tudomány fellegvárát, és ne tűrjük, hogy a nácik építsenek a fejünk fölött másféle fellegvárakat.

Bödecs László

Kommentár:
Az ösztöndíjak csökkenéséről már március végén állást foglalt az ELTE EHÖK, miszerint a kormányzat törvénysértő módon, előzetes figyelmeztetés nélkül sodorta szociális krízisbe a hallgatókat. Az Eduline is részletesen tudósított arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által eszközölt forráskivonások miatt éppen a rászoruló hallgatóktól kényszerül az egyetem megvonni a támogatást. A BTK HÖK oldalán a felfüggesztés alatt az EHÖK adott hírt a szociális támogatások csökkentéséről, valamint arról, hogy a Neptunban, kapkodva bevezetett új tanulmányi rendszerben miért és hogyan kellett újraszámolni a tanulmányi ösztöndíjak összegét, ami a kifizetési összegek átmeneti törlésével járt.

A „Véleményed” rovatban olyan egyetemi polgárok hangját hangosítjuk ki, akiknek véleménye, tapasztalata egyébként nem jutna el szélesebb nyilvánosság elé.

HÖK-ös voltál? HÖK-ös leszel? Véleményed van az egyetemi közügyekről? Írd meg! Küldd el! Itt mindenki szóhoz juthat.

4 komment

Címkék: velemenyed

A bejegyzés trackback címe:

https://tevagyahok.blog.hu/api/trackback/id/tr725228737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tandoori Artemisz 2013.04.16. 18:27:08

Kedves Laci Lacikám! Akkor talán nem kellett volna matricákat ragasztanod neked meg a kis barátaidnak a tanárok ajtajára. Aki nem erre az egyetemre jár, sőt semilyenre se jár talán elhisz valamit az általad vizionált dolgokból, szánalmas kis sértődöttséged, nem engedi , hogy lásd a fától az erdőt(ezt a tanárok elbocsátásáról írt véleményed jól tükrözi, meg azt is , hogy semmit nem látsz az egyetem körüli dolgokból). Tényleg komoly problémák vannak, és hatalmas baklövés, pofátlanság amilyen elvonásokat eszközöltek az egyetemmel szemben. De az , hogy te aki egy pálcikát nem tett keresztbe sosem még jártatod a szádat, és azt hiszed azért mert kétszer kiírtad fészbukra, hogy mocskos nácik már te lehetnél a miniszter elnök, na az felháborító kis barátom. Jó egészséget!

Vércse Úr 2013.04.17. 09:53:39

Ez a bejegyzés miről szól?

Almástorta 2013.04.18. 08:56:54

Tényleg, miről szól ez az írás?

Most akkor ki is a hibás az elvonásokért? A HÖK a felelős? Vagy a nácik?

Lacikám, te annyira ostoba vagy, hogy cirkuszban kéne mutogatni magad.
Gyerekes sértődöttséggel (de mégis kire, miért, és milyen jogon) idehánysz egy írást, aminek se füle, se farka, és roppant mód büszkének, a demokrácia hős bajnokának érzed magad.
A baj csak az, hogy elvakultságodban (és esetleg agysejtjeid hiányában) az orrodnál tovább látsz, de gondolkodni biztosan lusta vagy.
Mert ha esetleg arra fókuszálnád kevés számú agysejtedet, hogy a feloszlatott HÖK sem volt egységes, sőt, a legutolsó választás első körében Garbai nem is nyert, talán másképp látnád a dolgokat.
Na de, a lényeg: hős vagy, Laci! Most aztán nagyon jól megmondtad! Ettől majd lesz pénz, lesz támogatottsága a felsőoktatásnak, a te popsid alá is betolnak majd egy széket az illetékes tanszéken.
Persze, hidd csak ezt el.
Abba bele se gondolj, hogy az ész nélküli fröcsögéseddel, te, és a mélyen tisztelt elvbarátaid többet ártottatok a BTK közösségének, mint Garbai a maga 150 centijével vala is képes lett volna.

Almástorta 2013.04.18. 09:28:30

Az ösztöndíjakhoz még egy(és persze feltételezem, hogy utánaolvastál, miért alakult így a dolog): komoly, hogy ezt is a HÖK-ön akarod számon kérni? A feloszlatott, éppen nem működő HÖK-ön?
süti beállítások módosítása