HTML

Fontos!

A jelöltek listája
Hol lehet szavazni?
Választási időszak: április 15-26.
Szavazatösszesítés: április 29-30.

Impresszum

A blogot a Hallgatói Hálózat ELTE BTK tagjai szerkesztik, akik kiemelten fontosnak tartják, hogy minél több diák éljen hallgatói jogaival, vegyen részt jelöltként és szavazóként a választásokon.

A demokrácia kicsiben kezdődik, kezdjük el most!

hallgatoihalozat.eltebtk@gmail.com

HaHa ELTE BTK

Valódi érdekképviselet, konfliktusok felvállalása

2013.04.10. 17:13 HaHa ELTE BTK

A HÖK a bölcsészhallgatókért van, működjön együtt velük és védje érdekeiket bárkivel szemben!

Úgy gondoljuk, hogy a hallgatói önkormányzatiság akkor működik jól, és akkor tesz a legtöbbet a minőségi felsőoktatásért, ha választott képviselőink minden szinten - így akár a tanszékkel, a karral, az egyetemi vezetőséggel és a kormányzattal szemben is - bátran és megalkuvás nélkül állnak ki a diákok érdekeiért. Egyúttal elvárjuk, hogy minden hallgatói önkormányzati képviselő rendszeresen tájékoztassa az érintetteket érdekképviselői munkájáról.

Egyetemi éveink alatt sajnálattal tapasztaltuk, hogy a BTK HÖK által az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatában és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján képviselt álláspont a bölcsészhallgatók számára nem megismerhető, és a HÖK tanszéki, intézeti vagy kari testületekben végzett munkája is csak hosszas keresgélés, külön kérések után, bürokratikus nyelvezetű dokumentumokból fejthető vissza. Véleményünk szerint a kari hallgatói önkormányzatnak be kell vonnia a hallgatókat a felsőoktatás helyi és országos szintű problémáinak megvitatásába, a megoldás érdekében tett lépéseit pedig proaktívan, az esetleges konfliktusokat is felvállalva kell eljuttatnia a hallgatókhoz.

A bölcsész szakmák értéke és presztízse ellen folytatott propagandát ellensúlyozva fontosnak tartjuk, hogy az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata más bölcsész HÖK-ökkel együttműködve publikáljon hiteles és közérthető adatokat a bölcsészet valódi piaci és társadalmi helyzetéről. Szintén elengedhetetlen, hogy ha támadás éri a Bölcsészkart - forráskivonások, oktatók elbocsátása - a helyi érdekképviselet az egyetemi és országos HÖK-öktől függetlenül is akarjon és merjen megmozdulásokat szervezni.

Az Alapelvek” sorozatban azokról a témákról írjuk le a Hallgatói Hálózat ELTE BTK tagjainak véleményét, melyek fontos pontként merültek föl a HÖK-ről szóló nyilvános fórumokon, beszélgetéseken az elmúlt hónapokban, s melyekről saját tapasztalatunk van az elmúlt évekből.

A jelöltektől és jövőbeni képviselőktől azt várjuk, fejtsék ki álláspontjukat az itt felmerülő kérdésekről, hogy az egyetemi választópolgárok tudják, mire szavaznak, kit választanak. Véleményed van? Kommentálj! Írj! hallgatoihalozat.eltebtk@gmail.com

10 komment

Címkék: alapelvek

A bejegyzés trackback címe:

https://tevagyahok.blog.hu/api/trackback/id/tr715215343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makacs szennyeződés 2013.04.11. 13:34:01

A bölcsészhallgató egy szó.

Az ELTE BTK presztízse ellen pedig maga a HÖK tett a legtöbbet, ezt mindenki számára nyilvánvaló.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.11. 13:55:19

A Hallgatói Hálózat hol indult HÖK választásokon az elmúlt fél évben és milyen eredményeket ért el?

HaHa ELTE BTK 2013.04.11. 14:07:34

@makacs szennyeződés: ejj, köszi, javítottuk. Reméljük a HÖK-öt is sikerül.

@Távmunkás: Vannak olyan HaHások, akik jelenleg HÖK-ösök, olyanok, akik HÖK-ösök voltak, illetve vannak páran, akik most is indulnak. Mint szervezet a HaHa eddig nem vett részt HÖK-ös választásokon, elsősorban a HÖK működését igyekeztünk megismerni, ha kellett, kritizálni, pl. itt a BTK-n, ezekből a tapasztalatokból születnek ezek az alapelv-posztok.

Most sem az a célunk, hogy sok HaHás legyen a HÖK-ben, hanem elsősorban az, hogy sok olyan hallgató legyen, aki egyetért az alapelveinkkel, szeretne egy valódi érdekképviselettel foglalkozó, független, transzparens HÖK-öt, vagy legalábbis hajlandó ezekről a témákról értelmesen vitatkozni.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.11. 14:19:55

Nyilvánvalóan fél a Fidesz az előrehozott választásokról: a külhonba szakadt siklósi fideszes ex-alpolgármester megüzente, nem mond le.
Az Internetre és a telefonra hivatkozva nem mond le önkormányzati képviselői mandátumáról a külföldön munkát vállaló fideszes Varga Tamás. A helyi civilekkel együttműködésben az LMP aláírásgyűjtést kezdeményezett, melynek során pár nap alatt háromszor annyian követelték a képviselő lemondását, mint ahány szavazattal mandátumhoz jutott.
A probléma kapcsán a polgárok láthatóan nem számíthatnak a Fideszre - jelentette ki az LMP.
Varga Tamás nyilatkozatban számolt be arról, hogy az Internet és telefonon világában a távolság nem akadály, és - külföldről is - el tudja látni képviselői munkáját.

A Pintér féle „közbiztonság” és a halálos Pintér féle rendőri kényszervallatás ellen ma 5 órakor demonstráció Pécsett a polgármesteri hivatal előtt!

Kopó 2013.04.11. 14:23:14

Vajon lenne-e most HaHa és ilyen alapelv-posztok, kellene-e ilyen komoly problémákat megoldani a HÖK-kel kapcsolatban, ha a korábbi HÖK-választásokon 50-60-70 vagy még több százalékos a részvétel?

HaHa ELTE BTK 2013.04.11. 15:01:28

@Kopó: A korábbi választásokon nem elsősorban az alacsony részvétel volt a baj (az utolsón több mint 50% volt a részvétel, és 25% az érvényességi küszöb). A baj inkább az, hogy csak azok indulnak el, akiket erre kiválasztanak, felkészítenek. És mi alapján és ki választotta ki az utódokat? Erről is szólt a listázási botrány. Itt szedtük össze, hogy mi és hogy történt korábban: tevagyahok.blog.hu/2013/04/06/visszaelesek_az_elte_btk_hok-ben

Kopó 2013.04.11. 15:07:58

@HaHa ELTE BTK: Bocs, corvinusos viszonyokból indultam ki. T-karon lasszóval kell összeszedni a választókat. De miért csak azok indulnak? Másokat nem érdekel a dolog? Értem én, hogy ott tesznek keresztbe nekik a bebetonozott korábbiak, ahol tudnak, de mégis, annyira nem lehetnek azok az akadályok legyűrhetetlenek, hát egyszer már majdnem megverték Szávayt választásokon, ha jól emlékszem! (Valamelyik cikkben olvastam.)

Fejesrob 2013.04.11. 15:15:30

@Távozz kényszervallató Pintér, nincs közbiztonság: 2006 október 23-a miatt viszont basztál demonstrálni.

Nem érdekes, mi a többiek megoldottuk, ugye ezek sehol sincsenek, de azért te sem gondolhatod komolyan, hogy a Pécsen kialakult esetekért Pintér a felelős.

Felelősek azok, akik rasszizmusnak vették azt, ha egy cigányra keményebben rászólnak. Ez a csóka még régen megerőszakolt egy nőt, előre kitervelten, 2 hét után kiengedték. Pintér még sehol sem volt, rasszistázó balliberálisok annál inkább.

Szóval gondolkodnod kellene.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.11. 15:46:11

@HaHa ELTE BTK: A HÖK működésén csak akkor tudtok jelentősen változtatni, ha benne vagytok a vezetésben.

regress 2013.04.11. 15:55:50

@Fejesrob: igen szelekzívaz emlékezeted.pintér keresztapa sanyi azt mondta 3 éve,2 hét alatt rend lesz.számold már ki,azóta hány embert öltek meg?más bűncselekményt ne is számolj,nem érnél a végére.a szemkitolást nem kellene keverni az agyonveréssel.szóval gondolkodnod kellene/ez az ami neked nem fog menni/
süti beállítások módosítása